Avel av distanshästar

När det gäller vår gren Distansritt här i Sverige så har vi ju inte kommit ända fram varken när det gäller avel, träning eller tävling. Vi har inte facit i många frågor, så åsikterna kan variera. Och alla väljer ju själva vilken profet man ska lyssna på…

Själv föredrar jag lite större hästar. Oavsett ras vill jag gärna att de ska var minst 155 cm i mankhöjd, även om en av mina favorithästar Animus låg på gränsen för ponnymått utan skor. Animus vann SM 1996 och hade inga problem att hålla takten med nog så stora hästar.

Jag tror att man gör fel att jämföra meriter på galoppen med värdet av distansmeriter. Träning och tävling är olika speciellt när det gäller hållbarhet och individens ålder för att uppnå prestationen. Inom galoppen har det flesta presterat allt innan vi inom distansen ens har startat våra hästar.

Varför galopp träning ?...... och argument för att inte köpa galopptränade araber.
Jag skulle föredra att köpa en arab vid 5-6 års åldern som bara är grundriden och inriden vid 3-4 år ej galopp tränad. Varför det?
Araber växer till 6 års ålder. Galoppträning är mycket fart träning och det är bättre att börja med hållbarhetsträning. Galoppträningen med snabbare jobb kan ge fel muskler, fel sätt att galoppera och träningen är med lätta ryttare. Oftast står hästarna uppstallade med lite möjlighet att röra sig med andra hästar och om de får gå i hage är det i små platta hagar. Fodring med mycket energiinnehåll (mycket protein) dvs. mer kraftfoder och proteinrikt hö. Självfallet finns det undantag från detta. Men som marknaden nu ser ut kostar en fd (dålig) arabgaloppör mer än en välriden icke galopptränad häst i bland upp till det dubbla priset.

Jag tror mer på att:
• Grundträning ska bestå av- naturligt umgänge med hästar i samma ålder. Stora hagar med backar samt stock och sten.
• Normal utbildningsridning med mycket uteritter i långsamt tempo i kuperad terräng.
• Gärna resor till träningar i dressyr eller hoppning.
• Gärna "tunga" ryttare men ritter i långsamt tempo.
• Jag tror det är viktigt för hästen att hitta sin plats i flocken samt miljö träna i olika miljöer.
• Utfodring mycket stråfoder, havrehalm, i hagarna bete på somrarna.
• Då araberna blir gamla och kan prestera bra (inom distansen) tills de är minst 15 år så jag tycker att det är bättre att ta det lugnt i unghäståldern. Starta CR vid femårsåldern, tävlingar upp till 80 km 100 km i sex års åldern och sedan 120- 160 men långsamt vid sju år.

Alla grenar inom ridsporten samt inom trav och galopp renodlar sin avel och grundträning efter sin gren. Vi borde göra likadant och titta mer på Distansmeriter och tänka på att hållbarhet i sig själv är inte ärftligt. Men ett bra avelsarbete har gett travet, hoppningen och dressyren stora internationella framgångar

/ Ingrid Boström

 

PEAK ENDURANCE
Dänningelanda Rävagård 35593 Växjö Sweden
Tfn: +46 470 776012 Mobil: +46 70 55 15 333
stallpeak@passagen.se