Att lyckas som distansryttare på elitnivå

Vill du satsa på distansritt?

Under åren möter jag många ryttare som vill ha svar på många frågor om träning och hur man lyckas inom Distansridning på elit nivå samt kanske även internationellt. 
Jag vill passa på att ge följande enkla råd till er som vill tävla på elit nivå.

  • Vill ”du” vara med?  Sätt dina personliga mål och tänkt igenom hur mycket du vill satsa samt vad som krävs för att nå dit innan du börjar satsningen

Vill du bli framgångsrik så är det möjligt, så länge du förväntar dig att det kommer att ske. Det som skiljer framgångsrika individer från andra är att de längst inne vet och förväntar sig att de kommer att lyckas. De flesta förväntar sig inget överhuvudtaget utan hamnar där slumpen styr dem. Vi hör ofta om tur och otur att nästan lyckas etc. Det är din inre förväntan som styr dig och inget ytligt önsketänkande. Alltså, det duger inte att önska sig något utan kraften ligger i din inre övertygelse. What you expect will become your future

  • Din fokusering som ryttare ska vara på prestation. Många gånger har ryttaren diffusa personliga mål uppsatta och inte tänkt på vad som krävs för att nå dit. Det kan även vara allt från att ha för mycket praktiska saker att ta hand om själv som ryttare på själv tävlingarna till att ekonomin inte kommer att räcka till att tävla utomlands. Om du ska lyckas måste du kunna ha fokus på den sportsliga prestationen och få hjälp av andra med allt runt om.

  • Planera din tävlings säsong i god tid och du måste känna till de internationella kvalificeringsreglerna samt de av landslagsledningen uppsatta reglerna för uttagning. Rid Observationstävlingar och rid CEI ** och *** ritter utomlands.

  • Träna hästarna i större grupper och rida hemma tävlingar snabbare. Här hemma har vi inte så hårt motstånd vilket gör att hastigheterna inte räcker till jämfört med EM och VM ibland inte ens till minimihastigheterna på mästerskapen.

  • Om man ska satsa på världseliten idag måste man träna och tävla (testa) sina hästar mer både hemma och utomlands . Det kommer att kräva näst intill en heltidsinsats från dig som ryttare samt att man bör har flera hästar i träning på ungefär samma utbildningsnivå.

  • En mer engagemang och helhjärtad satsning krävs vilket gör att du behöver mer pengar antingen från sponsorer, uppfödare, från satsningar inom Sv. Ridsportsförbundet etc. Sök lokala sponsorer i tid.

  • Var mån om att hålla dig informerad om vad som händer runt om i världen sök aktivt information om forskning och distansträning från andra länder som information från FEI samt internationella distans sidor på nätet.

Men framförallt vill jag belysa betydelsen av dig som person för att uppnå ditt sportsliga mål. Det jag vill visa på är att inom Distansritten måste du aktivt inhämta information runt om och lägga vikten vid att ta goda råd av tränare, andra ryttare, mentorer, coacher, psykologer samt veterinärer. Du ska lyssna på vad de har att säga men du måste också skapa dig en egen bild hur du ska lösa din träning. Ofta går detta gradvis där man i början kanske förlitar sig på någons råd till 100 %, men efter ett tag är det viktigt att själv ta ansvar och aktivt välja vem man lyssnar på och ta ett eget ansvar för sin utveckling. Tränarens roll inom dagens idrott är mer och mer att vara en personlig coach för idrottsutövaren.

Enligt mig så fungerar en tränare /coach på bästa sätt när de stödjer dig som ryttare genom att  utveckla din egen förmåga att  ta beslut om din träning och utveckling. Du får ofta råd av olika inom ridsporten, individer med stort kunnande inom ett visst område. Du förstår vad personen säger men du kan inte ta åt dig informationen till 100 %, För att du ska kunna utnyttja de goda råden behöver du omvandla informationen så att den passar dina egna värderingar eller omvandla den till att passa dig och din häst som individ. Annars kommer du inte kunna följa råden.

Det är därför det inte finns något standardsvar hur man ska bli en framgångsrik distansryttare. En träningsmetod, ett sätt att rida kanske passar den ena, men inte den andra. Alla är vi olika som individer.
Våga vara unik och skapa din egen träningsmetod samt din egen väg till framgång men glöm inte att lyssna på andra och fånga upp deras kunskap. Det är du som sätter målen och det är du som ska lyckas nå till stjärnorna!

Lycka till!

/Ingrid Boström

 

PEAK ENDURANCE
Dänningelanda Rävagård 35593 Växjö Sweden
Tfn: +46 470 776012 Mobil: +46 70 55 15 333
stallpeak@passagen.se