Att pulsa in snabbt

Distansritt är en uthållighetstävling som bygger på att godkänd häst först i mål vinner.
Vinnaren är den snabbaste hästen, inte den som pulsar snabbast. Rittens längd varierar från CR till 160km tävling. Man kan spara in mycket ridtid på att pulsa in snabbare i varje veterinärgrind och ju längre ritten är desto mer tid finns att spara. En vältränad häst går ner snabbare i puls än en otränad, men en avslappnad samt vältränad häst går ner ännu snabbare. Kylning etc. sänker pulsen. Att slappna av på kommando kan nog vara svårt men att träna avslappning fungerar för människor och för hästar. Att belöna ett visst beteende, positiv betingning, fungerar också för både människor och för hästar. Och då blir betinget en typ av "kommando".

För att sedan lyckas krävs också att man kan bedöma hästens kapacitet i förhållande till banan, vädret, värmen samt en hel del kring faktorer som du också kan träna på. Vissa hästar pulsar ner långsammare men kan gå ett snabbare tempo på banan medan vissa hästar har svårt att pulsa ner om man går i ett för hästen högt tempo.

Hur kan jag träna hästen för att gå ner snabbare förutom rent konditionsmässigt;
Puls - att gå ner snabbt i puls är självfallet ett utslag av individ, avslappning, kondition och återhämtning.
Om hästen har ont eller känner obehag går pulsen upp.
De flesta hästar går upp i puls när de äter eller är kissnödiga.

Hur kan jag träna hästen för avslappning?
Gör pauser under din ridträning ute samt långt borta från stallet. Stanna beröm (rösten och kanske en liten ätlig belöning), lär hästen stå still med och/eller utan ryttare. Ha hästen stilla stående framför dig och stå nära så att hästen vänjer sig vid situationen vid en veterinär grind. Hästen ska bara ha fokus på dig inte på det som rör sig runt. Här finns det många NH övningar och olika metoder. Gör samma övningar med hästar runt dig och hästar som rör sig i olika gångarter runt dig. Varva stå still/FF
slappna av träningen med pulsträning.

Sedan finns det en rad saker som också påverkar pulstiden som du kan träna på:
• Träna på att kyla med vatten hemma.
• Träna på stora startfält och stökig miljö
• Träna på att veterinären/ pulstagaren trycker, klämmer och inspekterar.
• Träna groomarna så att de är lugna och effektiva i sitt arbete med hästen

Vi har under alla år haft en egen lite tränings metod för pulsträning och plötsliga stopp. Vi kallar det "kantarell träning" och beror på ryttarnas stora lust att komma hem med några liter svamp. Rid i skogen mellan augusti till november ha med lämplig förvaringsmöjlighet varva svamp plockningen med snabb förflyttning.

/Ingrid Boström

 

PEAK ENDURANCE
Dänningelanda Rävagård 35593 Växjö Sweden
Tfn: +46 470 776012 Mobil: +46 70 55 15 333
stallpeak@passagen.se