Ett liv efter VM 2010

Nu är det dags att börja satsa för vad ni vill uppnå om två år. Vill du starta din första 160km ritt eller kanske försöka ta en medalj i SM 2012 då är det dags att ta tag i det hela -- nu.

Det tar tid att träna upp en häst och debatten och tankarna om träning i Sverige har--- under många år--- varit samma för bredden och elitsatsningen dvs. att genomföra är att vinna, satsa långsamt och långsiktigt, den svenska modellen med dressyrträning och inriktning på hållbarhet.

Hastigheterna internationellt ökar och intresset för sporten internationellt ökar. Ett större allmänintresse finns i länder som Frankrike, Australien, Chile, Argentina och Arabvärlden. Där sporten mer har tagit fasta på Endurance (uthållighet med en klar "macho" inriktning). Större prispengar på flera av de tävlingar arrangeras internationellt gör även att farten ökar. Senaste tävlingen Presidents Cup 160 km i Dubai vanns på ett banrekord och ett nytt världsrekord i distansritt, om man nu kan kalla slätlöp på sand för en normal distansritt, på rekord tiden 6 timmar och 21 minuter

Presidents Cup är ekonomiskt bra att vinna, vinsten idenna CEI*** 160 km ger en prissumma på tre miljoner kronor plus en 4W-SUV till alla de fyra första ryttarna. Vinnaren var detta år en 13-årig häst (arab) som gick denna 16 mils ritt på genomsnitt på 25,18 km/tim. Det var som vanligt ett stort starfält med 106 ryttare varav 20 ekipage från USA och Europa. Och som vanligt ökar man på slutet och ekipagen tar den sista sträckan på 33,22 km/tim. Och ca 70 % uteslutna det vill säga 2/3 av startfältet kommer inte till mål eller blir inte godkända vid slutbesiktningen.

Att jämföra dessa tider med våra tider på våra svenska banförhållande är omöjligt. Banan i Dubai är en preparerad ökensandbana och helt utan backar, asfalt, skogs stigar och skrittsträckor. Vatten till hästarna ca 5-10 km efter hela banan och snabb inpulsning med kylning med kallt ( isvatten) in till grindarna. Och redan nu jämförs dessa ryttare och deras tider med vad som talas om kvaltider för landslagsryttare, men att tro att vi någonsin får dessa tider i Sverige är otänkbart. Men visst måste vi både rida fortare och få mer anpassade banor för att rida fortare här i Sverige.

Det är bara så-- genom högre hastigheter- vi kommer att nå internationella framgångar och vill vi tillhöra eliten kommer det att krävas lite till.

Hög prestation kombinerat med hållbarhet borde vara den svenska modellen och vår tävlingsform bygger på att först i mål vinner. Då hastigheterna internationellt ökar gör det också att intresset för sporten internationellt ökar mycket på grund av att det tar kortare tid och blir spektakulärt att titta på.
I mitt tycke har vi för länge fallit tillbaka på ett breddtänkande med klara eftergifter för hur man tränar, rider och klär sig i disciplinerna dressyr och hoppning. Många pratade mycket om hur vi ska bli accepterade av de andra disciplinerna. Min tro är att man endast genom internationella prestationer kan bli erkända --just the way we are!

Så vad kan vi göra?
Vad kan du göra?
Våga satsa och våga tro på att det går vilket Maria Hagman visade nyligen nere i Tyskland.
Vi har länge koncentrerat oss ofta på vilken typ av hästar vi vill ha, hur de ska utbildas, vilka gångarter de har och hur träningsupplägg och matchning ska se ut. Men kanske glömt bort att våga, våga rida fortare.

Och som alla vet så krävs det en hel del hårt arbete för att nå toppen. Och du måste våga sticka ut, våga ta nya och egna vägar. Om det är dit man vill så måste du komma dit genom egen kraft inte genom andras misslyckande. Du måste se över den tekniska förutsättningen. Du måste kunna rida och träna fortare hemma. Du måste se över dina fysiska förutsättningen.. Du ska själv vara i kondition att rida hästen på rätt sätt i högre hastigheter och ha en bra grundsits men inte då inte den klassiska dressyrsitsen
Du måste ha den psykiska förutsättningen. Du ska kunna fokusera och kunna ta medgång såväl som motgång, för 70 % av de som försöker rida fort kommer inte att bli godkända i mål.
Och du måste ha den brinnande viljan och envisheten att arbeta hårt, verkligen vilja nå dina mål samtidigt som du fortfarande är ödmjuk och villig att lära nytt

För ännu är vi inte allt………….

/Ingrid Boström

 

PEAK ENDURANCE
Dänningelanda Rävagård 35593 Växjö Sweden
Tfn: +46 470 776012 Mobil: +46 70 55 15 333
stallpeak@passagen.se